Centrul Transfrontalier de Informaţii
şi Comunicaţii Dolj-Vratsa

03.07.2013
Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman a organizat in data de 03.07.2013 în Sala Mare a Consiliului Județean Dolj, conferința de lansare a proiectului “Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj - Vratsa”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, Axa prioritară 1: Accesibilitate – Îmbunătăţirea mobilităţii şi a accesului la infrastructura de transport, informaţii şi comunicaţii în regiunea transfrontalieră, Domeniul de intervenţie 2 - Dezvoltarea reţelelor şi a serviciilor de informaţii şi comunicaţii în zona transfrontalieră, cod: MIS-ETC CODE 666.
În cadrul conferinței au participat, pe lângă reprezentanții bibliotecii județene, partener 2 în proiect, reprezentanți ai Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de Partener Lider, reprezentanți ai Bibliotecii Regionale Hristo Botev – Vratsa, partener 3, reprezentanți ai Administrației Districtului Vratsa, partener 4, și reprezentanți ai mass-mediei din România și Bulgaria.
Au luat cuvântul:
  • Cristinel Iovan, Vice-Președinte Consiliul Județean Dolj, Romania;
  • dipl.eng. Ventsislav Vasiliev, Guvernator, Administrația Districtului Vratsa, Bulgaria;
  • Ileana Majină, Director, Manager Proiect, director Direcția Afaceri Europene, Consiliul Județean Dolj, Romania;
  • Elena Stoilova, director în cadrul Administrației Districtului Vratsa;
  • Silvia Vratchovska, director Biblioteca Regională Hristo Botev, Vratsa;
  • Lucian Dindirică, manager Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.
În cadrul conferinței, prezentarea introductivă a fost realizată de vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, dl. Cristinel Iovan.
Acesta a apreciat existența Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, care dă posibilitatea finanțării unor proiecte ale celor două comunități cu fonduri europene și a subliniat că viitorul exercițiu financiar al Uniunii Europene, 2014-2020, care prevede o componentă privind cooperarea transfrontalieră româno-bulgară, trebuie folosit cât mai bine de autoritățile din cele două țări. De asemenea, domnia sa a apreciat faptul că legăturile dintre România și Bulgaria au fost și se vor păstra la cel mai înalt nivel.
Guvernatorul Districtului Vratsa, Ventsislav Vasiliev, l-a asigurat pe reprezentantul administrației doljene că această colaborare va continua și în perioada următoare, și și-a exprimat încrederea ca în perioada 2014-2020 vom dezvolta împreună și alte proiecte.
Domnul Lucian Dindirică, manager Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, a menționat că proiectul vizează lucrări de reabilitare a spațiilor Centrului Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii din Dolj, dotarea cu echipamente IT și multimedia, dar și cu mobilier a acestora, construirea rețelei transfrontaliere virtuale de informare și comunicații prin realizarea unui website comun și a unei rețele consorțiale a instituţiilor informaţionale culturale care să aibă şi rol de prezervare a documentelor cu caracter istoric, componenta cea mai importantă a proiectului fiind cea culturală. Deosebit de important, în opinia sa, este faptul că o serie de cărți de patrimoniu aflate în bibliotecile din Dolj și Vratsa, ca și volume privind istoria Dunării, „vor fi scoase la lumină prin scanare la cele mai înalte standarde”. De asemenea, domnia sa a menționat că la sediul bibliotecii doljene, ca și la celelalte instituții implicate în proiect, vor fi instalate sisteme performante de  videoconferință, dar și de comunicații prin internet pentru studenții români și bulgari, ele putând fi folosite gratuit.
Pe de altă parte, Ileana Măjină, directorul Direcției Afaceri Europene și Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Dolj, a remarcat faptul că „acest proiect a început sub auspicii foarte bune” și s-a arătat încrezătoare că va fi unul de succes, o garanție fiind prezența, pentru prima dată la Craiova, a guvernatorului Districtului Vratsa, Ventsislav Vasiliev, și disponibilitatea declarată a acestuia pentru cât mai multe colaborări între cele două regiuni. „Vor fi multe rezultate benefice concrete. Vom dispune de echipamente absolut necesare, inclusiv pentru această sală de ședințe a Palatului Administrativ. Dar vor fi și beneficii spirituale”, a menționat domnia sa.
Doamna Elena Stoilova a apreciat colaborarea deosebită dintre Administrația Districtului Vratsa și Consiliul Județean Dolj și disponibilitatea de a continua și pe viitor colaborarea dintre cele două județe.
Doamna Director a Bibliotecii Regionale Hristo Botev, Vratsa, Sylvia Vrachovska, a menționat dorința ambelor bibliotecii de a vitaliza colecţii întregi, de a construi un portal comun și un centru de informare prin care se va oferi acces gratuit cetăţenilor din cele două ţări.

Investim în viitorul tău!

Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013 este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională
Acest website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.